Aportació des de l'Àmbit de Reflexió, Participació i Acció d'EUiA (ARPA) al document Un Projecte Constituent per a Catalunya.

divendres, 25 d’octubre del 2013

Conferència Política del 27 d'Octubre de 2013
Aportació des de l'Àmbit de Reflexió, Participació i Acció d'EUiA (ARPA) al document Un Projecte Constituent per a Catalunya.
"Catalunya es troba en una cruïlla determinant pel seu futur". És un escenari inèdit orquestrat per una mobilització massiva de la ciutadania catalana. Ha estat la població qui ha articulat una perspectiva política entorn al Dret a Decidir i ha agafat com a símbol conceptual la Independència.
El que va començar amb una defensa de la reforma de l'Estatut d'Autonomia per introduir-hi el Dret a l'Autodeterminació ha esdevingut en programa polític, amb el clam de "Som una Nació, Nosaltres decidim" (2010), seguint per "Llibertat, Independència, Nou estat d'Europa" (2012), fins la cadena humana dels 480 Km de l'11 de setembre de 2013, amb la Via Catalana cap a la independència, organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).
La mobilització ciutadana i municipalista de la Via catalana i l'ANC és la força innovadora que vertebra una perspectiva per a Catalunya. Aquesta marea per la sobirania nacional, si cristal·litza en alternativa política, pot permetre un canvi radical democràtic a Catalunya i contribuir a la ruptura amb el Regne d'Espanya de la Constitució de 1978.
La consciència popular amb les aspiracions de llibertat i l'imaginari de la independència, es concreta en la proposta política d'organitzar una Consulta o Referèndum on la ciutadania de Catalunya pugui decidir sobre el futur de Catalunya. L'estat i el govern espanyol encapçalats per la monarquia neguen la capacitat legal i la sobirania per fer la Consulta, sobre la relació o separació amb l'estat actual.
La Conferència Política d'EUiA es planteja un avenç polític cabdal davant la mobilització democràtica:
1/ La defensa per exercir la Consulta, on sigui el poble qui decideixi, amb l'orientació d'un projecte constituent on conflueixin els diferents aspectes de crisi econòmica i social, crisi democràtica del règim de la Constitució de 1978, i crisi nacional on cal la Catalunya lliure per decidir i d'un sol poble.
2/ La República catalana, que superi la fallida de l'estat de les Autonomies (intervingudes financerament) i el desballestament de milers de municipis, ofegats per les retallades imposades des de la UE, executades pel govern de l'estat amb el PP, i pel govern de la Generalitat amb CiU.
En aquesta perspectiva, la nostra funció com esquerra transformadora de la gent treballadora és contribuir amb un suport compromès al procés de sobirania nacional mentre l'acolorim a fons amb el factor social, democràtic, republicà i solidari amb tots els pobles de l'estat espanyol, ibèrics i europeus.
El projecte de perspectiva constituent ha de permetre combatre els poders econòmics i polítics que a través dels governs, amb PP i també CiU, destrueixen llocs de treball, drets i serveis públics, practiquen el frau fiscal i la corrupció, així com guanyar l'hegemonia per l'esquerra social treballadora.
La Consulta o Referèndum per a reforçar el procés de sobirania popular ha de correspondre a les propostes de les grans mobilitzacions. Les forces polítiques que pretenguin frenar, desviar o frustrar el procés, o ajornar-lo en funció del diferent ritme amb l'empoderament democràtic espanyol enfront de la corona, en comptes de contribuir a un desenllaç democràtic poden quedar en mans dels poders més reaccionaris i dretans de l'estat del Regne d'Espanya. El federalisme d'esquerres que nega la capacitat sobirana de decidir la separació per part del poble de Catalunya, corre també el greu perill de quedar absorbit per la reacció involucionista, com està passant dins el PSC-PSOE.
Des d'EUiA la nostra reflexió ens anima a presentar la perspectiva clara de República Catalana, lliure, democràtica, social, laica i federativa. Una proposta a difondre dins el moviment actual a Catalunya, amb la component majoritària molt mobilitzada i conscienciada de l'ANC, i dins la població treballadora que veu la necessitat de la Consulta per decidir, encara que la independència no sigui la seva opció simbòlica ni política.
Veiem la necessitat de cercar solidaritat i aliances, a Catalunya i a l'estat, entre les forces i opcions federals, sobiranistes i independentistes. És de gran importància que "Izquierda Unida" i el "Grup de la Izquierda Plural" defensin la Consulta en el Congrés espanyol i el respecte a la decisió catalana. En aquest sentit les formulacions polítiques han d'incloure les diferents possibilitats com  la República Catalana lliurement federada a República Federal espanyola o la Federació o Confederació de Repúbliques dels pobles ibèrics i europeus. La relació entre la República Catalana i les repúbliques de cada poble de la Península ha de basar-se en la sobirania de cadascú en el marc d'una fraternitat sustentada en els valors republicans.
Àngels Tomás Gonzalo, David Companyon Costa, Assumpció Franquesa Segura, Francesc Matas Salla.
Barcelona, 19 d'octubre de 2013.

 
Àmbit de Reflexió Participació Acció d'EUIA - by Templates para novo blogger